Fjällröding med rödbetsjuice och pepparrot

Ingredienser för 4 personer

  • 1 kg rödbetor 2 äggulor
  • 2 teskedar maizena 100 gram pepparrot
  • 100 gram smör 2 deciliter majsolja
  • 700 gram röding 1 tesked socker
  • 1 gurka 1 matsked citronsaft
  • 1 citron 2 kryddmått ättikssprit
  • 700 gram potatis Salt och peppar

Tillagning

Börja med att köra rödbetorna i en råsaftcentrifug för att göra dem till juice. Koka sedan juicen tills ungefär två deciliter finns kvar. Red av juicen med maizena utrörd i en gnutta vatten. Smaka av rödbetssåsen med citronsaft, salt och peppar. Vispa sedan i 50 gram smör medan såsen kokar innan du serverar den.

Gör sedan pepparrotskrämen genom att börja med att riva pepparroten och rör ihop den med oljan i kastrull – värm försiktigt då oljan ska bli varm, men den får inte bli för het. Ta av kastrullen från värmen och låt krämen dra några timmar. Sila sedan pepparrotsoljan och kyl den. Pepparrotsraspet kan du kasta. Ta lite olja åt gången och mixa äggulorna med. Blanda i avrunnen créme fraiche och smaksätt sedan med ättiksspriten och sockret. Smaka av och salta och peppra om det behövs. Krämen tjocknar när den får stå kallt ett tag, någon timme eller så.

Ta en vass kniv och skala kronärtskockorna så att det finns botten och lite av skaftet kvar. På mindre skockor kan du låta bladen vara kvar. Koka dem sedan i saltat vatten med bitar av citron tills de blir mjuka. Skala gurkan och potatisarna, skär sedan gurkan i tunna långa band och koka potatisarna mjuka.

Dela, snitta och halstra sedan rödingfiléerna med skinnsidan nedåt. Stek dem så att de nästan blir färdiga – fisken eftersteks och blir då klar. Värm skockorna tillsammans med potatisen och gurkan i smör. Salta och peppra på nytt! Lägg upp grönsaker och fisk fint, slå på lite rödbetssås och klicka på pepparrotskrämen. Servera det övriga på sidan av och njut!

 

Dela den här sidan:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Email this to someone
email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *